top of page

De verboden trainingsmaterialen bij Dogs&zo

Er zijn enkele trainingsmaterialen die bij wet en bij onze hondenschool verboden zijn. Ook zijn er enkele middelen die we afraden. In deze blog willen we jullie graag uitleggen waarom wij dit besluit hebben genomen en om welke materialen het gaat.


Prikband Gelukkig zien we deze op de hondenschool nauwelijks tot nooit voorbij komen maar toch willen we hem genoemd hebben. De prikband is sinds 1 juli 2018 wettelijk verboden. Prikbanden kunnen ernstige verwondingen bij de hond veroorzaken. Niet alleen lichamelijk maar ook fysiek, denk aan angst en agressie ten gevolg van pijn.


Stroomband

Sinds 1 januari 2022 is er in Nederland een wettelijk verbod op het gebruiken van stroombanden. Het gebruik van een stroomband is pijnlijk, veroorzaakt stress en kan ongewenst gedrag juist versterken. Het verbod is naar ons idee dan ook te laat ingegaan. Onder de stroomband valt ook de stroomafrastering. Deze zien we niet op de hondenschool maar wordt in Nederland, veelal bij boerderijen, gebruikt om de (erf)grens aan te geven bij de hond. Ons advies is zorg voor een duidelijke goede omheining door middel van een hekwerk voor de veiligheid van je hond. Onder deze categorie vallen ook de blafbanden die op stroom werken.

 

Naast de (bij wet) verboden hulpmiddelen zijn er ook hulpmiddelen die (nog) niet verboden zijn maar die wij als hondenschool wel afraden. Wij raden deze af omdat ze niet diervriendelijk zijn; een hond pijn doen, blijvend letsel kunnen geven, probleem gedrag kan versterken in plaats van op te lossen en omdat sommige middelen averechts werken op je training.


Slipketting Door het gebruik van een slipketting slip je de keel van je hond dicht zodra er spanning op de ketting komt. Veel mensen denken dat dit de ultieme oplossing is voor trekkende honden. Echter is dit juist niet het geval. Door het gebruik van een slipketting is de kans op beschadiging van de nekwervels, slokdarm en het strottenhoofd erg groot. Daarnaast beschadigen de schakels van de slipketting de vacht van de hond (haren breken af). De slipketting geeft een onprettige prikkel aan je hond waardoor de band tussen eigenaar en hond niet sterker wordt. Wij helpen je graag bij het aanleren van wandelen zonder trekken aan de halsband of een tuig.  


Sliplijn Een iets vriendelijkere variant lijkt de sliplijn, het principe werkt hetzelfde, trekt je hond? Dan trekt de lijn zich strak om de nek en knijp je de keel dicht. Ook voor de sliplijn geldt dat het de band tussen eigenaar en hond verminderd en het schade aan de hals van je hond kan veroorzaken. Een alternatief voor de sliplijn is een jachtlijn met stop. Je kunt op deze lijn de stop zo afstellen dat hij niet strakker kan komen te zitten dan een gewone halsband. Een voordeel van deze lijn is dat je met een handeling de lijn over het hoofd doet en je hond meteen is aangelijnd en de strot van je hond niet dichtgeknepen wordt.

 

Zowel slipkettingen als sliplijnen zijn in onze lessen verboden, indien we deze tijdens de les constateren zijn wij genoodzaakt om een halsband / tuig aan te bieden of je uit de les te verwijderen.


Blafband Een blafband corrigeert de hond wanneer hij blaft, ideaal wanneer hij alleen thuis is en stil moet zijn zou je zeggen. Echter is het vaak het tegenovergestelde, een blafband levert vaak meer stress op. Naast het feit dat de oorzaak niet aangepakt wordt (blaffen is een gevolg op een bepaalde situatie) kan de hond zijn emotie ook niet meer kwijt. De hond zal de emotie op een andere manier (vaak ongewenst gedrag) gaan uiten.

Flexilijn/uitrolriem Het gebruik van de flexilijn raden wij af. Door de vrijwel constante spanning op de lijn en halsband/tuig leert een hond dat trekken meer ruimte oplevert. Dit gedrag (trekken aan de lijn) zal blijven groeien aangezien het de hond succes oplevert. Naast dat de flexilijn honden dus leert trekken in plaats van ontspannen wandelen aan de slappe lijn kan het ook gevaarlijke situaties opleveren voor medeweggebruikers. En wat we in de praktijk ook vaak zien is dat mensen die hun hond uitlaten met een flexilijn weinig tot niet in contact zijn met hun hond.  


Bepaalde antitrektuigen Er zijn veel verschillende antitrektuigen op de markt. We raden ze lang niet allemaal aan maar degene met dunne koortjes achter die achter de voorpoten doorlopen raden we sterk af. Deze dunne koordjes snijden in de oksel van de hond, dit geeft een pijnlijk/onprettig gevoel waardoor de hond zal stoppen met trekken. Echter is de kans hiermee groot dat je een pees beschadigd en blijvend letsel creëert.

Een goed passend (antitrek-)tuig, zit een hond niet in de weg. De schouders zijn vrij en irriteert de hond niet in zijn oksel. Vraag altijd om advies bij de aanschaf een tuig.











Indien je vragen hebt over bovenstaande middelen neem dan contact op met een van onze instructeurs.

Comentários


bottom of page